Villa G Värmdö

I december 2014 påbörjades uppförandet av ett helt nytt enfamiljshus som vi ritade tidigare under våren, på en helt egen skärgårdsudde benämnd Torby Björkbacke, med vatten åt tre håll och med utsikt mot Tynningö och den stora farleden. 

Beställarfamiljen har varit föredömligt delaktiga i hela skiss- och bygglovsprocessen (som varit lång men väldigt rolig). Först skissade vi på en lång tvåvåningsbyggnad i uddens riktning som delade den södervända halvan med vackra klipphällar med den skogsbeklädda norrvända halvan av udden. Vi fastnade till slut för en smart soutterränglösning med ett större övre L-format markplan och med en inkilad soutterrängvåning mot väster. Entréplanet har en skyddad entrégård med utepool, omgiven av ett fristående växthus och ett gästhus - som även kan nås underifrån en större underjordisk verkstad. På huvudbyggnadens takterrass har vi placerat en vinterträdgård och ett penthouse (invändigt förbundna med entréplanet) med en vidunderlig utsikt. Byggnaden uppförs av obehandlade betongelement. Övriga material är glas, stål och vit sträckmetall.

Beställare: Privat
Plats: Stockholms skärgård
År: 2014
Ansvarig arkitekt: Leif Brodersen
Handläggande arkitekt: Hanna Michelson

Hanna Michelson

Tidigare medarbetare
Arkitekt SAR/MSA

Leif Brodersen

Delägare, Arkitekt SAR/MSA